Familje­rätt i Malmö

Oavsett om du behöver ett ombud i en vårdnadstvist eller arvstvist, har frågor om vilket underhållsbidrag du har rätt till eller behöver hjälp att upprätta ett avtal så erbjuder våra advokater dedikerad och professionell rådgivning.

Din advokat inom familje­rätt

När behöver man en familjerättsadvokat?

Under livets gång kan det uppstå flera situationer då du kan behöva hjälp av en advokat. Det kan till exempel handla om en familjemedlem som gått bort, en svår separation eller om att du och den andra föräldern inte kommer överens om hur barnen ska växa upp. Det kan också vara så att du träffat din livs kärlek och att ni vill trygga varandras framtid om någon skulle gå bort eller att ni är överens om att släktgården inte ska ingå vid en eventuell skilsmässa. Vi har stor erfarenhet av familjerättsliga frågor och kan hjälpa dig oavsett vilken situation det gäller.

ND Advokater företräder regelbundet klienter i vårdnadstvister och i tvister om umgänge med barn och underhållsbidrag. Vid dödsfall bistår vi med bouppteckning och arvskiften och agerar ombud i arvstvister.

Vi upprättar även äktenskapsförord, avtal om underhåll, samboavtal och testamente och arbetar på uppdrag av tingsrätten som bodelningsförrättare, boutredningsman och/eller skiftesman.

Vi har stor erfarenhet av att hjälpa utsatta parter och har länge haft samarbeten med kvinnojourer vilket gör att vi kan hjälpa dig med alla frågor som kan uppstå i den tuffa processen som det innebär att lämna en våldsam relation.

Våra advokater kan ta emot dig i Malmö men finns självklart också tillgängliga via telefon eller videosamtal om det fungerar bättre för dig. Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation.

Vårdnad, boende och umgänge

Vårdnad 

Ibland är det svårt att komma överens om vem som ska ha vårdnaden om barnen efter en separation, var barnen ska bo eller hur mycket barnen ska träffa den föräldern de inte bor hos. Det vanligaste är att två föräldrar har gemensam vårdnad om sina barn.

Vid gemensam vårdnad måste alla beslut om barnet tas tillsammans. Den gemensamma vårdnaden består efter en skilsmässa eller separation. Vill man istället ha ensam vårdnad för att till exempel själv kunna fatta beslut om barnet och dess vardag måste man antingen komma överens om det eller vända sig till domstolen.

Boende 

Frågan om var barnet har sitt boende är separat från vem som har vårdnaden om barnet. Det vanligaste vid gemensam vårdnad är att barnet bor lika mycket hos båda föräldrar men ibland är det bättre att barnet bara bor hos en förälder. 

Umgänge 

Barnet har en långtgående rätt att träffa den föräldern som den inte bor hos. Man talar då om umgängesrätt. Barnet kan till exempel ha umgänge med den andra föräldern varannan helg.  

I vissa fall bör barnet inte träffa den andra föräldern ensam. Det kan till exempel röra sig om misstankar om våld, missbruk eller att föräldern av andra skäl inte är lämplig. Man kan då få umgängesstöd via socialtjänsten för att säkerställa barnets bästa vid umgängena.  

Vad vi erbjuder

Oavsett om du behöver hjälp med en vårdnadstvist, har frågor om barnets boende eller umgänge med barn kan du vända dig till oss. Vi erbjuder såväl kortare rådgivning som representation vid mer långvariga och komplicerade tvister. 

Vad kostar det?

Det första mötet med oss, där du får berätta om din situation och vi ser hur vi kan hjälpa dig, är alltid kostnadsfritt. Ofta kan vårt arvode därefter delvis täckas av rättshjälp eller rättsskydd som vi hjälper dig att ansöka om.

Underhålls­bidrag

När kan man kräva underhållsbidrag?

Om du har ett eller flera barn boende hos dig har dina barn rätt till underhållsbidrag från den andra föräldern. Underhållsbidraget betalas ut till dig. I vissa fall har du även rätt till det då barnen bor växelvist hos er båda. Det är inte bara möjligt att kräva underhållsbidrag för framtiden utan du kan också kräva underhållsbidrag retroaktivt för de senaste tre åren. Vi hjälper dig att räkna ut vad du har rätt till i underhållsbidrag, biträder dig i diskussioner med den andra föräldern, upprättar avtal om underhållsbidrag när ni är överens och i de fall ni inte kommer överens företräder vi dig gentemot den andra föräldern i domstolen.

Barnen är stadigvarande boende hos dig

När barnen bor stadigvarande hos dig har barnen har rätt till underhållsbidrag från den andra föräldern. I de fall den andra föräldern inte kan eller vill betala hela eller delar av underhållsbidraget kan man ansöka om underhållsstöd hos Försäkringskassan. 

Barnen bor växelvis hos er båda

Huvudregeln när barn bor växelvis hos båda föräldrarna är att föräldrarna anses fullgöra sin underhållsskyldighet genom att ha barnen boende hos sig. Underhållsbidrag betalas då inte ut. Om er ekonomiska situation skiljer sig åt mycket kan den av er som har bäst ekonomi under vissa förutsättningar vara skyldig att betala underhållsbidrag till barnen när de är hos den andra föräldern. Detta för att barnen ska kunna ha samma levnadsstandard hos båda sina föräldrar. 

Kontakta oss för konsultation

Vi erbjuder ett första kostnadsfritt möte där du får berätta om din situation och få en initial bedömning av vad du kan ha rätt till.

Bo­delning

Vad har jag för rättigheter?

Du har rätt att begära bodelning i samband med att ditt äktenskap eller samboskap upphör. I vissa fall finns det även anledning att göra en bodelning under ett bestående äktenskap. En bodelning innebär att du och din partner delar upp egendom mellan er. Ni är fria att komma överens om hur egendom ska fördelas mellan er men om ni inte kan komma överens finns det lagregler att förhålla sig till. Utan tillräcklig kunskap om dina rättigheter riskerar du att förlora stora summor i samband med en separation. Vi kan hjälpa dig att analysera just din situation och vid behov företräda dig i bodelningsprocessen.

Skilsmässa

Du har möjlighet att begära bodelning under 10 år från dagen då du och din partner skilde er. I en bodelning på grund av att ett äktenskap upphört ska makarnas giftorättsgods delas lika mellan parterna. Giftorättsgods är all egendom som ni ägde den dagen någon av er ansökte om skilsmässa hos tingsrätten och som inte är enskild egendom enligt ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev. Om ni är överens om hur egendomen ska fördelas rekommenderar vi alltid att ni upprättar ett bodelningsavtal. Om ni inte är överens är det viktigt att ta hjälp av ett ombud som kan reglerna och som kan råda dig hur du ska göra för att uppnå det bästa resultat för dig. I vissa fall kan det också bli nödvändigt att ansöka om en bodelningsförrättare som kan hjälpa er att komma överens och, om det inte går, besluta hur egendomen ska fördelas mellan er. 

Inte längre sambo

När ett samboförhållande upphör har du rätt att begära bodelning inom ett år från dagen ni separerade. Enligt sambolagen ska all samboegendom delas lika mellan parterna. Samboegendom är bostad och bohag som någon av er eller ni båda har köpt för att använda gemensamt. Om ni är överens om hur samboegendomen ska delas kan ni upprätta ett bodelningsavtal. Detta är särskilt viktigt om ni har en gemensam bostad och någon av er ska överta ett gemensamt lån eller lagfarten ska skrivas över.

Bodelning under ett pågående äktenskap

Även under ett pågående äktenskap kan det finnas anledning att göra en bodelning. Detta för att ni ska få klarhet i vem som äger vad eller för att ändra äganderätten av viss egendom. Vid en bodelning under pågående äktenskap måste makarna vara överens. Sedan gåvoskatten avskaffades i Sverige har det blivit ovanligare med bodelning under pågående äktenskap.

Hur vi kan hjälpa dig

Vi arbetar regelmässigt med rådgivning i bodelningar och beroende på just din situation varierar upplägget. I vissa fall räcker det med en inledande rådgivning för att klargöra vad som gäller i en viss fråga, medan det i andra fall är nödvändigt att vi går in som ombud och företräder dig gentemot din f.d. partner. Vårt första möte med dig, där vi gör en initial bedömning av din situation och hur vi kan hjälpa dig, är alltid kostnadsfritt.

Avtal

När kan man behöva ett avtal?

Ska ni bli sambos eller gifta er? Då är det viktigt att diskutera hur ni skulle vilja ha det om någonting inte blir som ni tänkt er. Efter en noga genomgång av era förutsättningar och önskemål kan vi hjälpa er att skriva det avtal ni behöver för att säkra er framtid. Vi upprättar såväl gåvobrev, skuldebrev, samboavtal, äktenskapsförord som testamenten. Vi kan även hjälpa dig om det skulle uppstå en tvist avseende ett tidigare upprättat avtal. 

Testamente

Genom att upprätta ett testamente kan du själv bestämma hur egendom ska när du avlider. Ett testamente kan också underlätta för dina efterlevande och minskar många gånger risken för osämja. Genom testamentet kan du också utse en testamentsexekutor, det vill säga en person som ska förvalta dödsboet och ordna så att det som står i testamentet genomförs. Ett testamente behöver vara uppdaterat och kan därför behöva ses över när din livssituation förändras. 

Äktenskapsförord

Det finns många skäl till att upprätta ett äktenskapsförord och inte minst för att undvika tvister vid en eventuell skilsmässa eller ett dödsfall. Att göra upp om hur egendom ska fördelas när ni fortfarande är överens är en god idé. När det finns särkullbarn eller någon av parterna driver företag kan det vara särskilt angeläget med ett äktenskapsförord men även i många andra fall är det viktigt att ha upprättat ett tydligt och precist äktenskapsförord om ni vill kunna frångå huvudregeln om att allt ska delas lika mellan makarna. Även när ett äktenskapsförord finns är det viktigt att det är uppdaterat så att det går att härleda vilken egendom som ska vara enskild. 

Samboavtal

Precis som att makar kan behöva ett äktenskapsförord kan sambos behöva ett samboavtal för att reglera vad som är samboegendom och vad som inte är det. Att gemensamt bestämma hur egendom ska fördelas när man fortfarande är överens gör att man i många fall kan undvika tvister i händelse av en separation. En vanlig situation då ett samboavtal är nödvändigt är när en av er har betalat en större del av kontantinsatsen till er bostad och ni är överens om att den personen ska få tillbaka pengarna den dagen ni säljer bostaden eller separerar. 

Gåvobrev

Om du vill ge bort en fastighet, en bostadsrätt eller en tomträtt måste du upprätta ett gåvobrev för att gåvan ska vara giltig men även i andra fall kan det vara bra att upprätta ett gåvobrev. Genom gåvobrevet har du dokumentation på att gåvan faktiskt har ägt rum och du kan förena gåvan med olika villkor. Det är t.ex. vanligt när föräldrar ger gåvor till sina barn att de i gåvobrevet vill bestämma att gåvan ska vara enskild egendom eller att den inte ska utgöra förskott på arv. 

Skuldebrev

Ett skuldebrev är ett bevis på att någon är skyldig någon annan pengar. I skuldebrevet framgår även när skulden förfaller till betalning och om någon ränta ska utgå. Det är viktigt att ett skuldebrev är riktigt utformat så att det inte uppstår oklarheter. Ett bra skuldebrev är en försäkring för att du ska få tillbaka dina pengar i framtiden och minskar risken för en onödig tvist. 

Hur går det till?

När vi ska upprätta ett avtal bokar vi alltid in ett första möte där du/ni får berätta vad du/ni vill uppnå med avtalet. I vissa fall finns det flera faktorer att överväga och det kan hända att du/ni behöver ett helt annat avtal eller mer än ett avtal för att slutresultatet ska bli rätt. Efter det inledande mötet återkopplar vi med ett förslag och sedan bokar vi in ett avslutande möte där vi går igenom avtalet med dig/er innan ni får underteckna avtalet.

Vad kostar det?

Vi tillämpar fasta priser för våra avtal. Priset baseras på avtalens komplexitet och därför kan vi inte lämna ett prisförslag innan vi haft ett inledande möte.

Arvs­rätt

Hantera dödsbon

När någon dör uppstår plötsligt många juridiska frågor. Samtidigt som du ska hantera din sorg måste en bouppteckning göras och senare även ett arvskifte. ND Advokater har stor erfarenhet av att hantera dödsbon och kan bistå er genom hela processen. Kan ni inte komma överens om hur arvet ska fördelas kan vi biträda dig i arvstvisten.  

Bouppteckning

En bouppteckning är en skriftlig sammanställning av den avlidnes och en eventuell efterlevande make eller makas tillgångar och skulder. Det är dödsbodelägarna som ansvarar för att bouppteckningen upprättas men det är vanligt att vända sig till en advokat för hjälp med upprättandet. En bouppteckning ska upprättas inom tre månader från dödsfallet och skickas till Skatteverket inom fyra månader från dödsfallet. Om det behövs går det att ansöka om förlängd tid för att få lämna in bouppteckningen.

Arvskifte

När boet är utrett och alla skulder betalda ska ett arvskifte göras. Dödsbodelägarna upprättar då ett avtal om hur dödsboet ska fördelas mellan dem. Vid arvskiftet kan många frågor uppstå om hur en rättvis fördelning ska uppnås och hur olika slags egendom ska hanteras. 

När ni inte är överens

Det händer att dödsbodelägare inte är överens om bouppteckningen eller arvskiftet. Tingsrätten kan då på ansökan av en dödsbodelägare utse en boutredningsman eller en skiftesman, beroende på vad det är dödsbodelägarna inte är överens om, som förvaltar dödsboet och ser till att arvskiftet genomförs.

Hur kan vi hjälpa dig?

Oavsett om ni är överens eller inte kan du behöva hjälp av ett ombud. I de fall ni är överens kan vi finnas vid din sida som ett bollplank och vid behov upprätta avtalen åt er. Uppstår meningsskiljaktigheter kan vi företräda dig genom hela processen och bevaka din rätt till arv. Vi erbjuder alltid ett kostnadsfritt samtal där du får berätta om din situation och få svar på hur vi kan hjälpa dig.

Kontakta oss idag

Oavsett vad din fråga kan vara är vi här för att hjälpa dig. Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation.

  • Frågor som på ett eller annat sätt rör dig och din familj är aldrig lätta. Vi har inte bara stor expertis inom familjerätt, vi har även stor förståelse för hur du känner. Vi står stadigt vid din sida och hjälper dig uppnå önskat resultat.

  • Erfarna rådgivare
Våra advokater har mångårig erfarenhet av juridisk rådgivning inom familjerätt.

  • Vi tar oss tid att förstå dina unika behov och mål, vilket hjälper oss att skräddarsy vår representation efter din situation.

  • Vi lyssnar på vad du vill uppnå och arbetar sedan uteslutande för att på bästa sätt tillvarata dina intressen.